top of page

Wie is

Sherida Pengel?

Geboren in Suriname ben ik afwisselend in Nederland en Suriname opgegroeid. Mijn levensloop is onstuimig te noemen. Ik heb met lifechanging gebeurtenissen te maken gehad, ingewikkelde relaties, een scheiding en ik was een alleenstaande moeder. Wat een grote impact heeft gehad op mijn leven waren het overlijden van mijn beide ouders en verlies van mijn dochter die uit het leven is gestapt. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten werd weggevaagd.

Ik heb de kracht in mezelf leren ontdekken. Ik heb moeten loslaten. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan, niet zonder hulp van anderen en niet zonder mindfulness. 

Door mindfulness heb ik het perspectief gekregen voor de persoon die ik wil zijn. Ik kreeg tools om te leren omgaan met alles wat er in mijn leven langs is geweest en nog langs gaat komen. Deze ervaringen hebben bijgedragen aan mijn spirituele groei, en aan mijn mentale welzijn en veerkracht. Ik heb rust en balans gekregen waardoor ik stormen van het leven kan doorstaan.  

 

Tegelijkertijd volgde ik meerdere studies en bouwde ik mijn carrière op.

 • Ik begon in de financiële dienstverlening bij de ABN Amro bank. Na een aantal jaren gooide ik het roer om. Ik wilde meer betekenen.

 • Ik ging als maatschappelijk werkster multi-problem gezinnen begeleiden bij Spirit Jeugdzorg (nu Levvel).

 • Later maakte ik de stap om leiding te gaan geven in verschillende functies: afdelingshoofd bij Spirit Jeugdzorg, Bureau Jeugdzorg Amsterdam en Noord-Holland, directeur Bureau Halt NHN, hoofd onderwijs bij gemeente Hoorn, hoofd sociaal domein bij gemeente Landsmeer, teammanager zorgbeleid en programmamanager bij gemeente Amsterdam.

 • Ik heb veel medewerkers begeleid bij re-integratietrajecten na burn-out of depressie.

 • Vrijwilligers werk doe ik bij het Hospice Almere waar ik zorg verleen bij de laatste levensfase. 

 • Ook ben ik bestuurslid van de VMBN (beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers Nederland) en de EAMBA (Europese Associatie voor mindfulness). In deze rollen hou ik me bezig met de ontwikkeling van mindfulness op nationaal en Europees niveau. 

​Gedurende mijn ontwikkeling als vrouw heb ik altijd interesse gehad in verschillende geloofsculturen. Ik was op zoek naar antwoorden over het leven. Waarom dingen gebeurden zoals ze gebeurden? Wat is de zin en kwaliteit van leven? Ik verdiepte me in religie, filosofie en spiritualiteit. 

Vanuit mijn Creools-Surinaamse roots bestudeerde ik de winti-religie.

In katholieke kloosters vond ik stilte en contemplatie maar ook inzichten over de islam van soefi-moslims die ik daar ontmoette.

Tijdens vipassana retraites verdiepte ik me in boeddhistische filosofieën en mindfulness.

Als cultuur en religie een rol spelen in je leven, dan kan ik daarbij aansluiten. 

 

Vanuit mijn brede achtergrond en levenservaring bied ik een holistische begeleiding, mentaal-fysiek-spiritueel, waardoor ook jij minder stress en meer balans en focus kunt ervaren. Vrouwen, jongeren, (zorg)professionals, leidinggevenden en verder iedereen die er behoefte aan heeft. Mijn specialisatie is de verbinding leggen tussen vitaliteit en diversiteit & inclusie. Tweetalig, in het Nederland en Engels. 

Ik werk met methodische interventies vanuit de Cognitieve Therapie, Positieve Psychologie, Mindfulness Stressreductie (MBSR)  en Acceptants and Commitment therapy (ACT). Deze worden beschouwd als de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Met collega's heb ik Mind Your Colour ontwikkeld, dit is de evidence based MBSR specifiek voor People of Colour.  

 

De afgelopen 20 jaar heb ik mijn expertise in teamcoaching, re-integratie van medewerkers en begeleiding van leidinggevenden steeds verfijnd. Deze ervaring integreer ik in een aanbod op maat voor organisaties: 

Advies, workshops, trainingen en coaching ter bevordering van de werkbalans en dat je jezelf naar het werk kunt brengen in een sociaal veilige omgeving. Dit vermindert uitval en vergroot vitaliteit en werkgeluk. Bijvoorbeeld met de workshop 'De Kracht van het Verschil van Bureau Vie' maken we ruimte voor diversiteit en creeren we een inclusieve werkomgeving.  

 

Op de verschillende pagina's van mijn website kun je meer lezen over mijn aanbod. Ik heb meerdere samenwerkingen en een groot netwerk dus voel je altijd welkom om contact met me op te nemen als je vragen hebt.  

Warme groet,

Sherida

18_02 Sherida-045 (1).JPG

Opleidingen

 • Gedragstherapeut ACT io - Stresswise Academy - heden 

 • De Kracht van het Verschil - Werken met de Diversiteitskaarten - Bureau Vie Amsterdam - 2022

 • Compassie in je leven - Instituut voor mindfulness - 2022 

 • Trainer Acceptatie- en Commitment Therapie (ACT) - See True Maastricht - 2021 

 • Vervolgopleiding Mindfulnesstrainer MBSR & MBCT - See True Maastricht - 2021

 • Mindfulness at the Workplaces - See True Maastricht - 2021

 • Insight Dialogue introductiecursus - Amsterdam Inzichtmeditatie - 2020 

 • Basisopleiding Mindfulnesstrainer MBSR & MBCT - Centrum voor Mindfulness Amsterdam - 2020 

 • Mindfulnesstraining MBSR - Centrum voor Mindfulness Amsterdam - 2018 

 • Leergang Coachen vanuit zes houdingen - Karen Walthuis - 2018

 • Post-HBO Hoger Management voor Overheid en Non-profit - NCOI - 2007 

 • Systeemgerichte trainingen: oplossingsgerichte gesprekstechniek; competentiemodel en competentieanalyse; technieken voor gedragsverandering - Spirit Jeugdzorg Amsterdam (nu LEVVEL)- 2001-2006

 • HBO Maatschappelijk Werk & Dienstverlening - Hogeschool van Amsterdam - 2005 

Retraites

 • 5-daagse retraite Zijnsorientatie - Zijn en Worden Smalhoorn Orvelte - 2021 

 • 11-daagse Vipassana retraite - Dharma Lotus Ekãyano Frankrijk - 2020  

 • 3-daagse Vipassana retraite - Meditatiecentrum Dhammadipa Amsterdam - 2020

 • 10-daagse Vipassana retraite - Dhamma Pajjota Belgie - 2019

 • 3-5 daagse stilteretraites Sint Lioba klooster - Egmond-Binnen - 2012-2018 

Mijn missie

"Ik inspireer en begeleid allen die te maken hebben met ingrijpende veranderingen, stress-klachten, een burn-out of depressie hebben ervaren. Ook degenen die meer focus willen, een volgende stap in hun leven willen maken of willen werken aan rust, balans,

persoonlijke groei en zingeving"  

 

Dat is mijn drive en mijn purpose in life.

"Als Sherida een kamer binnenloopt zie je een krachtige vrouw die energie uitstraalt maar ook rust"

Dit is wat anderen over mij zeggen. Ik weet wat ik wil en wat ik niet wil.

Ik voel me rustig van binnen en als ik die rust niet voel, ga ik onderzoeken wat er speelt.

Die onrust van binnen kan ik fysiek waarnemen. Krampen in mijn buik, een pijnlijke onderrug, stijfheid in mijn schouders en nek. Soms merk ik de onrust in mijn hoofd. Mijn gedachten die van de hak op de tak springen of door mijn hoofd razen. De monkey-mind wordt dat ook wel genoemd in de mindfulness.

Ik heb geleerd hoe hiermee om te gaan en ik kan jou begeleiden met je eigen proces. 

Mijn visie

"Een leven in balans kan voor iedereen toegankelijk zijn"

Leven in harmonie met jezelf en je omgeving.

Door te accepteren van wat zich aandient

en bewuste keuzes te maken die je welzijn bevorderen.

Door een open houding aan te nemen,

tegenover jezelf en anderen.

Door je bewust te zijn van jezelf.

Door uit je hoofd te komen en midden in het leven te staan.

Ik bied een holistische benadering: mentaal, fysiek, spiritueel. Het gaat om jouw balans, om jouw mens-zijn als geheel.  

Zowel de groepstraining als individuele counseling kan online: vanuit de comfort van je eigen omgeving. Reisafstand, reistijd en reiskosten vormen geen belemmering om deel te nemen aan de groepsactiviteiten en begeleiding te kunnen ontvangen. 

Ik respecteer iedereen ongeacht geloof, gender en culturele achtergrond. 

Dana

 

"Ik geef mijn kennis en kunde aan wie er baat bij heeft"

Vrijgevigheid

Voor al mijn activiteiten is er de mogelijkheid om deel te nemen op basis van dana. Een kleine beurs hoeft geen drempel te zijn om begeleiding te krijgen als je voelt dat je het nodig hebt. Dana komt uit het Boeddhisme en staat voor:

 

Vrijgevigheid, vriendelijkheid, openheid.

Een eenvoudig uitgangspunt is: Je weet wat redelijk is en van daaruit doe je wat je kunt, niet meer en ook niet minder. Wat je doet, doe je graag en van harte, net zoals degenen die hun kennis en kunde met jou delen dat graag en van harte doen. Dana is een gift, geschonken vanuit het hart, in overeenstemming met ieders mogelijkheden en omstandigheden. 

Organisaties hebben ook de mogelijkheid een danadonatie te doen. Hiermee wordt door deze organisaties voor een groot deel bijdragen aan het toegankelijk maken van begeleiding voor een breed publiek. 

Danadonaties kunnen worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL24 INGB 000 778 4711 of

BIC: INGBNL2A ten name van S.N. Pengel, onder vermelding van “danadonatie”.

Dana
bottom of page