top of page

Mindfulnesstraining 
MBSR & MBCT

(wetenschappelijk onderbouwd) 

Wat is mindfulness? 

Het Engelse woord mindfulness betekent oplettendheid, opmerkzaamheid of aandachtigheid. Mindfulness wordt vaak gedefinieerd als 'aandacht geven aan het moment, zonder te oordelen'. Door in het hier en nu te leven kun je betere keuzes maken die goed zijn voor jouzelf en in interactie met je omgeving. Het vergt oefening om meer met aandacht te leven.

 

De Mindfulness Based Stressreduction (MBSR) & Cognitive Therapy (MBCT) ook wel Mindfulnesstraining genoemd, is een trainingsvorm waarin je in acht weken aandachtigheid leert door onder andere verschillende (meditatie)oefeningen. Het doel is niet om te stoppen met denken of te ontspannen, maar om bewuster te leven. En bewuster leven verminderd stress. Centraal in deze benadering staat het leren doorbreken van automatische negatieve gedachtepatronen en gewoonten. Ook leer je om de ‘trigger’ voor negatieve gedachten en gevoelens, stress, burn-out of een nieuwe depressie tijdig te herkennen. Door deze gedachten en gevoelens te leren zien als voorbijgaande gebeurtenissen, verminderd de kans op het opnieuw optreden van een depressie. 

Wat zijn de effecten van een mindfulnesstraining?

Er zijn al vele wetenschappelijke studies gedaan over de effecten van de training en hieruit blijkt dat, voor deelnemers die bekend zijn met drie of meer depressieve episodes, de kans op terugval binnen een jaar met vijftig procent verminderd! 

De belangrijkste uitkomsten van onderzoek op een rij: 

  • Afname van lichamelijke en psychologische klachten

  • Beter met stress en onrust omgaan

  • Beter kunnen ontspannen

  • Het immuunsysteem versterkt

  • Kwaliteit van leven verbetert

  • Emoties zijn meer in evenwicht

  • Positieve veranderingen in aandachtsspanne, denken en hersenfuncties

  • Transformatie van de manier waarop iemand naar zichzelf en de wereld om zich heen kijk en daar vervolgens op reageert. 

Waar komt mindfulness vandaan?

De Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn, Emeritus Hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical School heeft aan het eind van de jaren '70 als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een 8 weken durende training ontwikkeld, de mindfulness based stress reduction training (MBSR). In eerste instantie was zijn doelgroep patienten met chronische ziekten, vermoeidheid en pijnklachten, voor wie de reguliere geneeskunst geen oplossing (meer) bood. De training bleek enorm succesvol en gaandeweg sloeg het in steeds bredere kring aan. Kabat-Zinn heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en/of psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa. Ondanks dat veel oefeningen hun oorsprong vinden in de boeddhistische beoefening staat mindfulness volledig los van religie of levensbeschouwing. Mindfulness is niet zweverig of een manier om in hogere sferen te komen. Het is ook geen ontspanningsmethode of een techniek om je hoofd leeg te maken. Er wordt geen bepaalde toestand nagestreefd hoewel het wel stress en piekeren verminderd.

In deze video legt Jon Kabat-Zinn uit wat mindfulness is en wat je er aan hebt. (5:18 min)

Aandachttraining met mindfulness

Je hebt formele oefeningen, dat zijn de meditaties: zitmeditatie, de bodyscan, staande en liggende bewegingsoefeningen en de loopmeditatie. Je hebt ook informele oefeningen, daarbij probeer je een gewone activiteit met aandacht te doen bijvoorbeeld eten, wandelen of douchen. Je richt tijdens een mindfulness meditatie de aandacht op de adem. Je zult dan merken dat je aandacht afdwaalt en je soms aan het denken slaat. Je leert dit opmerken en steeds weer de aandacht terug te brengen naar de adem. Op deze manier train je je 'aandachtsspier', wordt deze sterker en kun je steeds beter focussen en in het moment bewustere keuzes maken. 

 

Breintraining (cognities) met mindfulness

​Ons brein is plastisch en verandert ons hele leven door de ervaringen die we hebben. Eigenlijk werkt ons brein heel eenvoudig: dat wat we veel doen kunnen we steeds beter en wordt steeds makkelijker. Als we veel stressen, worden we steeds beter in stressen en we schieten steeds sneller in de stress. En als we veel piekeren is er steeds minder voor nodig om het piekeren weer in gang te zetten en ermee door te gaan. Door de oefeningen leren we op te merken wat er zich in ons brein afspeelt door onze gedachten te zien en leren we keuzes te maken of we met die gedachten mee gaan. 

Dit filmpje legt helder uit wat het effect van stress en piekeren op het brein is versus het effect van mindfulness op het brein (3:50 min).

Hoe is de mindfulnesstraining opgebouwd?   

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies, waarbij we oefenen met verschillende mindfulness meditaties en we doen oefeningen die inzicht geven in de werking van je geest, emoties en stress. Deze bespreken we na, waarbij we ingaan op hoe je deze inzichten kunt toepassen in je dagelijkse leven. Je krijgt een werkboek met een samenvatting van iedere sessie, de theorie en oefenopdrachten. Met audio's van geleide meditaties kun je thuis oefenen. Onderdeel van de training is een stiltedag, tijdens deze dag oefen je met alle meditaties die je gedurende de training hebt geleerd. 

Is de training ook voor mij? 

De training is heel laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk als je wilt leren je stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. ​Het vraagt wel commitment om te oefenen. Pianospelen leer je niet in acht weken zo ook een leven in balans niet. Dit vergt oefening en bewust keuzes maken vanuit rust. Na afloop van de mindfulnesstraining ben je voldoende toegerust om aandachtig te zijn. Je hebt meer focus; bent beter in staat triggers te herkennen en daar mee om te gaan op een manier die goed is voor jou; het lukt je beter om effectief te communiceren waardoor interacties tussen jezelf en anderen fijner verlopen. 

Wat kost de mindfulnesstraining en wat zijn de mogelijkheden voor deelname?

Voor een vast bedrag krijg je 8 wekelijkse sessies, een stiltedag, een werkboek en audio's om mee te oefenen.

 

De groepstraining kost €550 op locatie Weesp en €450 online* 

De individuele training kost €780 op locatie Weesp of Almere en €650 online* 

 

NB.  

Zorgverzekeraars vergoeden de training vanuit de aanvullende verzekering. Check daarvoor Zorgwijzer

Per groepstraining is er 1 plek voor iemand met beperkte middelen om op basis van dana of kosteloos mee te doen. 

* Indien de werkgever betaald komt hier nog 21% btw bij.

De startdata van de volgende groepstraining vind je bij de Komende Activiteiten

Om je aan te melden, voor meer informatie of

als je wilt overleggen wat in jouw situatie het beste past,

neem dan contact met me op

door me een bericht te sturen of me te bellen. 

bottom of page