Aerial View of Beach

ACT Coaching

Individuele lifecoaching op maat die zich richt op het herstellen en onderhouden van de balans in jezelf.

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) zijn wetenschappelijk onderzochte behandelmethoden voor psychische klachten. Beide zijn vormen van derde generatie gedragstherapie. In de individuele begeleiding pas ik beide toe. 

Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen maar hoe harder we ons best doen iets niet te voelen of te denken, hoe sterker het wordt.

Vaak leiden automatische reacties (gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties) tot het vergroten van stress, spanning, angst en /of somberheid. Je leert je automatische reacties op te merken, je aandacht te trainen en je opmerkzaamheid te vergroten van wat er zich in je binnenwereld afspeelt. Doordat je opmerkzamer wordt, bent je je eerder bewust van negatieve en zelfkritische gedachten. 

 

Met ACT ga je een stap verder, het richt zich op het in beweging komen. Wat is echt belangrijk voor je? Hoe kun je je ideeën omzetten in waardevol handelen. Soms hebben we het gevoel vast te zitten. Angst voor de toekomst, angst voor verandering, vastzitten in een bepaalde sleur. Hoe ga je om met zaken die je het gevoel geven dat je vastzit?

Met ACT leer je (vervelende) ervaringen in je leven te accepteren en afstand te nemen van het gepieker in je verstand, dat misschien wel overal commentaar op heeft, het altijd beter weet, of overal nog een extra schep ellende bovenop doet. Dit betekent dat je niet in gevecht gaat tegen gedachten, angst of pijn. Ook probeer je niet continue om vervelende dingen in je leven te voorkomen of te vermijden. Simpelweg omdat een leven zonder narigheid niet bestaat en omdat het gevecht of de vermijding tegen die narigheid veel energie kost. Je leert contact te maken met hetgeen je hier en nu ervaart en je brengt eigen waarden in kaart om actief en toegewijd naar deze waarden te leren handelen. Dit heet het vergroten van je psychologische flexibiliteit. 

In een kennismakingsgesprek gaan we na wat je wilt bereiken en bepalen we samen de inhoud van het coachingtraject. Meerdere vormen zijn bespreekbaar. Met 3 tot 5 sessies van 1,5 uur kom je al een heel eind. Je zou bijvoorbeeld ook een 8-weekse mindfulnesstraining individueel kunnen volgen waarbij we dieper ingaan op je persoonlijke thema's en ACT integreren. Het gaat om jouw proces, dus jij geeft aan waar je behoefte aan hebt. Je kunt bij me terecht als je problemen ervaart

  • met je concentratie;

  • in je relatie; 

  • in je loopbaan;

  • met langdurige lichamelijke pijn;

  • met een laag zelfbeeld (inner criticus)

  • met stressklachten; 

  • problemen op het gebied van uitsluiting en discriminatie bijvoorbeeld door je seksuele geaardheid, de kleur van je huid of je religie.

  • Je hebt een dierbare verloren.

  • Je komt uit een burnout of een depressie;

  • Het kan ook zijn dat je zoekende bent naar wat het allemaal voor zin heeft, dit leven.

 

Je bent niet de enige die dit ervaart. Leer om te gaan met de uitdagingen in het leven, je hoeft dit niet in je eentje te doen. Als gevolg van de pandemie is het gevoel van eenzaamheid groter. Vraag om hulp, vind degene bij wie je je veilig voelt. Er zijn meerdere methoden die kunnen bijdragen aan je welzijn en je ontwikkeling. No shoe fits all. 

Door mijn achtergrond heb ik veel ervaring met het begeleiden van vrouwen, jongeren, professionals in het sociaal- en zorg domein, professionals werkzaam in een politieke omgeving. Maar ook voor alle anderen als je inschat dat ik wat voor je kan betekenen, neem dan contact met me op. 

 

We gaan eerst in gesprek over waar wat er speelt en waar je naar toe wilt en we kijken welke vorm wellicht bij jou past. Het kan zijn dat wat jij nodig hebt ik niet kan bieden, daar ben ik dan eerlijk over. Ik help je in ieder geval op weg bij het vinden wat wel bij je past.  

pampagras