top of page
Aerial View of Beach

ACT Coaching

Individuele lifecoaching met ACT richt zich op het herstellen en onderhouden van de balans in jezelf en keuzes maken die belangrijk voor je zijn, vanuit je kernwaarden. 

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) zijn wetenschappelijk onderzochte behandelmethoden voor psychische klachten. Beide zijn vormen van derde generatie gedragstherapie. In de individuele begeleiding pas ik beide toe. 

Soms hebben we het gevoel vast te zitten. Angst voor de toekomst, angst voor verandering, vastzitten in een bepaalde sleur. Hoe ga je om met zaken die je het gevoel geven dat je vastzit?

Met ACT leer je (vervelende) ervaringen in je leven te accepteren en afstand te nemen van het gepieker in je verstand, dat misschien wel overal commentaar op heeft, het altijd beter weet, of overal nog een extra schep ellende bovenop doet. Dit betekent dat je niet in gevecht gaat tegen gedachten, angst of pijn. Ook probeer je niet continue om vervelende dingen in je leven te voorkomen of te vermijden. Simpelweg omdat een leven zonder narigheid niet bestaat en omdat het gevecht of de vermijding tegen die narigheid veel energie kost. Je leert contact te maken met hetgeen je hier en nu ervaart en je brengt je eigen waarden in kaart om actief en toegewijd naar deze waarden te leren handelen. Dit heet het vergroten van je psychologische flexibiliteit. 

In een kennismakingsgesprek gaan we na wat je wilt bereiken en bepalen we samen de inhoud van het coachingtraject. Meerdere vormen zijn bespreekbaar. Je zou bijvoorbeeld een 8-weekse mindfulnesstraining individueel kunnen volgen waarbij we dieper ingaan op je persoonlijke thema's en ACT integreren. Het gaat om jouw proces, dus jij geeft aan waar je behoefte aan hebt. Je kunt bij me terecht als je problemen ervaart

  • met je concentratie;

  • in je relatie; 

  • in je loopbaan;

  • met langdurige lichamelijke pijn;

  • met een laag zelfbeeld (inner criticus)

  • met stressklachten; 

  • problemen op het gebied van uitsluiting en discriminatie bijvoorbeeld door je seksuele geaardheid, de kleur van je huid of je religie.

  • Je hebt een dierbare verloren of het verlies gaat in stapjes, bijvoorbeeld bij een dierbare met dementie

  • Je komt uit een burnout of een depressie;

  • Het kan ook zijn dat je zoekende bent naar wat het allemaal voor zin heeft, dit leven.

 

Je bent niet de enige die dit ervaart. Leer om te gaan met de uitdagingen in het leven, je hoeft dit niet in je eentje te doen. Gevoelens van eenzaamheid zijn groter dan ooit. Vraag om hulp, vind degene bij wie je je veilig voelt. Er zijn meerdere manieren die kunnen bijdragen aan je welzijn en je ontwikkeling. No shoe fits all. 

Door mijn achtergrond heb ik veel ervaring met het begeleiden van vrouwen, jongeren, professionals in het sociaal- en zorg domein, professionals werkzaam in een politieke omgeving. Maar ook voor alle anderen als je inschat dat ik wat voor je kan betekenen, neem dan contact met me op. 

 

We gaan eerst in gesprek over waar wat er speelt en waar je naar toe wilt en we kijken welke vorm wellicht bij jou past. Het kan zijn dat wat jij nodig hebt ik niet kan bieden, daar ben ik dan eerlijk over. Ik help je in ieder geval op weg bij het vinden wat wel bij je past.  

pampagras
bottom of page